Kastrace

19.02.2009 20:00

Je jisté, že váš pes je pro vás nesmírně důležitý, je to nejenom dobrý přítel, miláček, spolehlivý kamarád, hlídač, ale i právoplatný člen rodiny.

Stejně tak i vaše kočka patří do rodiny a máte ji rádi. Na druhé straně málokdo ví, kolik je opuštěných a bezprizorních psů a koček. Odstrašující je příklad z USA, kde se každoročně provádí jedenáct až dvanáct milionů eutanazií psů a koček.

Mýty o kastraci

Není pravda, že každý pes či kočka po kastraci ztloustne. Záleží jen na majiteli, zda nebude svého miláčka překrmovat a jaký zvolí pohybový režim.

Není pravda, že vaše fenka musí mít štěňata. Naopak kastrace provedená mezi prvním a druhým háráním je tou nejlepší prevencí nádorového onemocnění mléčné žlázy. Není pravda, že kočky a kocouři po kastraci přestanou chytat myši.

 

Možnosti zabránění říje

A)Medikamentózně pomocí tabletek nebo injekcí dojde k dočasnému oddálení říje.

Jednoznačně se nedoporučuje jako dlouhodobé řešení, protože rizika spojená s těmito aplikacemi jsou příliš vysoká.

V jednotlivých konkrétních případech (výstava, dovolená) je možno tyto aplikace provést, ale ani po jednorázovém použití těchto přípravků se možné komplikace vyloučit nedají

Mezi nejčastější komplikace patří: prodloužení nástupu další říje, popř. již říje nemusí nastoupit nikdy, zvýšená rizika vzniku zánětů dělohy, utlumení až zástava tvorby krvinek v kostní dřeni……---

 

B)Chirurgické zákroky

OVARTEKTOMIE odstranění vaječníku

 

OVARIOHYSTEREKTOMIE odstranění vaječníku, vejcovodů a dělohy

 

Kastrace fen a koček se doporučuje po prvním hárání či mrouskání.

 

Po kastraci vymizí všechny nežádoucí projevy spojené s obdobím říje (nervozita, hlasitost, neposlušnost, útěky)

Odpadá možnost onemocnění pohlavního aparátu samic (záněty dělohy, cysty vaječník???)

Odpadá období tzv. falešné březosti a s ním spojená zvýšená tvorba mléka a psychické poruchy (hledání „štěňat“, tvorba pelechu, nošení hraček)

U fen mezi prvním a druhým háráním se význačně redukuje možnost vzniku rakoviny mléčné žlázy v pozdějším věku.

 

ORCHIEKTOMIE odstranění varlat, nadvarlat a části chámovodů. Kastrace psů a kocourů se doporučuje po dosažení pohlavní dospělosti mezi 6-12 měsícem stáří.

 

Po kastraci se odstraňují nežádoucí projevy samců: toulání, vyhledávání říjivých fen a koček). Omezí se značkování teritoria a upravuje se typický samčí zápach moči. Kastráti neztrácejí své osobité vlastnosti, jsou uklidnění a raději využívají domácí prostředí.